Ο μεταβολισμός εξαρτάται άμεσα από τον φωτισμό στο σπίτι
Σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Diabetologia ο μεταβολισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια παράμετρο που ελάχιστοι λαμβάνουν υπόψη:
Ο μεταβολισμός επηρεάζεται πολύ και άμεσα από τον εσωτερικό φωτισμό στο σπίτι
Εξετάζοντας 14 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες μεταξύ 40 και 75 ετών, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να μείνουν σε έναν ειδικό εσωτερικό θάλαμο, που μετρούσε τους ρυθμούς αναπνοής για 40 ώρες. Αυτή η μέτρηση τους επέτρεψε να προσδιορίσουν παράγοντες όπως το πόσο γρήγορα και ποιες στιγμές της ημέρας έκαιγαν θερμίδες, τόσο όταν ήταν ξύπνιοι όσο και όταν κοιμόντουσαν.
Ο χρόνος χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστές χρονικές περιόδους με βάση την έκθεση στο φως:
- Στην μία περίπτωση οι συμμετέχοντες ήταν σε χώρο όπου ο εσωτερικός φωτισμός μιμήθηκε το φυσικό φως μιας ηλιόλουστης μέρας και ακολούθως έπεφτε το βράδυ.
- Στην άλλη συνέβη το αντίστροφο: ο εσωτερικός φωτισμός στον χώρο ήταν χαμηλός κατά τη διάρκεια της ημέρας και σχετικά έντονος το βράδυ.
Και στις δύο συνεδρίες, οι συμμετέχοντες ήταν στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια του ύπνου και είχαν γενικώς τακτικά γεύματα που διατηρούσαν σταθερή την πρόσληψη θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών.
Δείγματα αίματος λήφθηκαν πριν από το πρωινό και το δείπνο και στη συνέχεια ανά 30 λεπτά για τις τέσσερις ώρες μετά τα δύο γεύματα. Έτσι προσδιορίστηκαν οι αυξομειώσεις στα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ινσουλίνης, μελατονίνης και γλυκόζης. Όλα αυτά παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα δρ. Jan-Frieder Harmsen, από το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Κίνησης στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.
Καλύτερος μεταβολισμός όταν ο βραδινός εσωτερικός φωτισμός στο σπίτι είναι χαμηλός
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το να περάσετε την ημέρα σε έντονο φως οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πριν από το δείπνο σε σύγκριση με το να περάσετε την ημέρα σε χαμηλό φως.
Αντίθετα, το έντονο φως το βράδυ οδήγησε σε μείωση του μεταβολικού ρυθμού ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν την ίδια ποσότητα, αλλά έκαιγαν λιγότερες θερμίδες καθώς κοιμόντουσαν.
Αν και το να περνάς περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους είναι πάντα μια καλή ιδέα, ο δρ. Harmsen λέει ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να βασίζεστε στον εξωτερικό φωτισμό, για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του σωστού συνδυασμού φωτός ημέρας-νύχτας.
“Ο επανασχεδιασμός των συνθηκών φωτισμού εσωτερικών χώρων έτσι ώστε να μιμούνται τον κύκλο του φυσικού φωτός και του σκοταδιού υπόσχεται βελτίωση της μεταβολικής υγείας. Τουλάχιστον, η αποφυγή του έντονου φωτός το βράδυ μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης σας με σημαντικούς τρόπους, που μειώνουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους”, είπε ο ίδιος.
Επιβεβαίωση παλιότερης έρευνας
Το συμπέρασμα της μελέτης που έγινε στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, επιβεβαιώνει το αντίστοιχο έρευνας του 2016 από το πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες τότε βρήκαν ότι η έκθεση σε έντονο φως αύξησε την αντίσταση στην ινσουλίνη σε σύγκριση με την έκθεση σε χαμηλό φως τόσο το πρωί όσο και το βράδυ. Το βράδυ, το έντονο φως προκάλεσε επίσης υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο στο αίμα). Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική γλυκόζη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σωματικό λίπος, αύξηση βάρους και υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη.
Η έρευνα του Northwestern είχε δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.
Πηγές: https://www.sciencedaily.com, https://www.eatthis.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεταβολισμός και απώλεια βάρους: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε
Μεταβολισμός: Με ποιες τροφές ανεβαίνει και πώς να τον μετρήσετε επιτόπου
Η καλύτερη τροφή για να γίνουν καύσεις στο κοιλιακό λίπος, σύμφωνα με διαιτολόγο